Renovera kök - pris och kostnader

En köksrenovering består grovt indelat av två kostnadsposter; arbetskostnad och materialkostnad. Vi går här igenom en exempelrenovering där vi renoverar ett normalstort kök (en vägg på 4,5 meter täckt med köksinredningen) helt från grunden. Inredning och vitvaror är baserat på en normaluppsättning hos ett större köksvaruhus.

Som med allt här i livet kan du komma undan både billigare och dyrare beroende på vilken inredning och vilka vitvaror du väljer och var i landet du befinner dig (eftersom priset oftast är något högre i storstäder). Missa inte att spara pengar genom ROT-avdraget - räkna ut din skatterabatt med vår ROT-räknare längst ner på sidan! Ofta gör dock seriösa kökshantverkare ROT-avdraget åt dig redan på offerstadiet. Renoveringen blir också dyrare om man exempelvis vill lägga till fönster också. Kika också gärna här på en offert på att renovera badrum, som jämförelse.

Vi börjar med en uppskattning av materialet (skåp, kakel, kylskåp, frys, ugn, mikro, diskmaskin, och så vidare).

Renovera kök, materialkostnad

Skåp (vägg och hörn), skåpluckor............11 000 kr
Ugn med glaskeramikhäll..........................6 500 kr
Fläktkåpa................................................7 000 kr
Kyl och frys.............................................5 000 kr
Diskmaskin..............................................4 000 kr
Köksblandare, diskbänk............................3 000 kr
Arbetsbänk (totalt ca 300 cm)...................2 000 kr
Kakelmönstrad väggplatta.........................2 000 kr
Täcksidor skåp, socklar.............................2 500 kr
Totalpris material för köksrenovering........43 000 kr

Renovera kök, arbetskostnad

Vi utgår från ett schablon-timpris för kökshantverkare på 500 kr i timmen inkl. moms. Arbetskostnaden är ännu svårare att uppskatta på förhand än materialpriset så här gäller verkligen att kolla runt och höra med flera företag om vad de erbjuder dig.

Snickeri, rivning, montering.......................19 000 kr
Vatten och avlopp......................................5 000 kr
Elektriker...................................................5 000 kr
Bortforsling avfall.......................................3 000 kr
Totalpris arbete för köksrenovering.............32 000 kr
Totalpris arbete efter Rotavdrag...............16 000 kr

Renovera kök, ROT-avdrag

Med det så kallade "Rotavdraget" för hushållsnära tjänster får du dra av halva arbetskostnaden för din köksrenovering. Det betyder att du får en skatterabatt på upp till 50 000 kronor per person och år. För en normal köksrenovering räcker den rabatten gott och väl för att effektivt halvera arbetskostnaden.

Med exemplet ovan blir totalkostnaden för arbete och material 75 000 kr innan avdraget. Till detta kommer förmodligen vissa resekostnader som inte är avdragsgilla, vi uppskattar dessa till 4 000 kr och hela kalaset till 78 000 kr. Efter ROT-avdrag blir alltså det du som kund betalar istället 62 000 kr. Kom ihåg att vissa hantverkare drar av ROT-pengarna redan i offerten, kontrollera nog vad som gäller. Prata också med flera kökshantverkare och ställ deras offerter mot varandra för att få bästa pris på ditt kök.

Använd gärna vår "ROT-räknare" för att se vad din skatterabatt landar på: