5 Tips För köksrenoveringen

Att bli ett fullfjädrat proffs på köksrenovering är inte det lättaste men med denna enkla guide i fem steg tror vi att du kan lära dig tillräckligt mycket för att få en överblick och bli en bra beställare när det är dags för kontakt med hantverkarna.

1. Inspiration inför köksrenoveringen

Det är alltid en bra idé att få så mycket intryck som möjligt när det är dags för ett nytt kök. Titta på bilder på kök, spana in inredning hos både Ikea och mer lyxiga specialister, var uppmärksam hemma hos släkt och vänner och se hur deras kökslösningar ser ut. Titta gärna på vår sida "inspiration och bilder" för en bra startpunkt, även sidan om köksinredning kan vara intressant. För dig som även är intresserad av badrum - klicka på länken.

2. Göra själv eller anlita köksentreprenör - vad är din nivå?

Många utgår ifrån vad de själva vill när de bestämmer hur mycket av en renovering man ska göra själv, fast snarare bör du tänka på vad du kan. Att renovera ett kök är lite knepigare än att tapetsera ett sovrum och blir det fel kan det bli väldigt fel. Ta dig inte vatten över huvudet och utför bara de moment av renoveringen du säkert vet att du klarar av, lägg ut resten på hantverkare som renoverar kök varje dag.

3. Budgetera kostnaden för din köksrenovering

Tänk igenom vad ditt kök kostar, på ett ungefär. Ingen blir glad av en chockartad faktura och en förberedd beställare är en bra beställare. Kika gärna på vår guide till vad en köksrenovering kostar för lite riktlinjer kring priser för både material (inredning, kakel, med mera) och arbetskostnad.

4. Rita upp ditt kök

Även om du förmodligen bör låta hantverkaren detaljplanera köket så ska du själv ta fram en skiss som både du och entreprenören förstår, allt för att undvika missförstånd och för att du själv känner dig tryggare när du fått ner allt på papper. Bläckpenna på rutat papper duger bra, och vill du verkligen lyxa till det så rekommenderar vi Ikeas köksverktyg som är en bra startpunkt för den datorvane. Gör också en behovsanalys där du tänker igenom vad du och din familj egentligen behöver för att kunna nyttja köket på bästa sätt.

Kom ihåg att att ett nytt golv i köket kan göra stor skillnad, bäst resultat får du om du tar in en golvläggare för arbetet.

5. Sätt igång offertprocessen

Många fastnar i steget "hitta rätt kökshantverkare". Ofta saknar man kontakter eller erfarenhet av att köpa renoveringstjänster. Ett bra sätt att komma igång samt att få en överblick över vad just din köksrenovering kostar är att alltid ta in många offerter från olika företag. Du kan då kika på offerterna, ställa frågor (var inte rädd för att "spela ut" företagen mot varandra), pressa priset och hitta den hantverkare du får bäst förtroende för. En tjänst som gratis låter dig ta in offerter från certifierade köksföretagare i ditt område är Proffsbyggare.se, prova den för att få hjälp med att hitta hantverkaren för just ditt köksprojekt.

Och du, kom ihåg att ett renoverat kök är inte bara en kostnad och ett tidskrävande projekt - det är en oerhörd höjning av både livskvalitet och av värdet på din bostadsrätt eller din villa. I och med ROT-avdraget, som låter dig dra av halva arbetskostnaden, blir det dessutom en ännu bättre affär!