Vanliga frågor och svar

Här listar vi vanliga frågor om köksrenovering, ställ din egen fråga i formuläret längst ned.

Vad kostar det att renovera kök?

Priset beror på omfattningen på arbetet (totalrenovering eller bara valda delar) och hur stort ditt kök är. Givetvis är även kvalitet och prisnivå på inredning och vitvaror en faktor. Under "kostnad & pris" går vi igenom detta mer detaljerat. Där förkalrar vi även ROT-avdraget som drastiskt kan sänka kostnaderna för dig som anliter hantverkshjälp för din köksrenovering. Ta alltid in offerter från flera olika byggföretag (t.ex. gratis via länken) för att sedan jämföra dessa.

Var kan jag hitta inspiration till min köksrenovering?

Kika på olika köksleverantörers hemsidor, ofta är de fulla av bilder som definitivt kickar igång lustkänslorna för att dra igång renoveringen av ditt nya kök. Vi har listat några tips under "länkar" och givetvis finns det inspirerande material under "inspiration & bilder". Sidan om köksinredning har också en del bra info och tips.

Hur vet jag vilken hantverkare jag ska välja?

Ta alltid flera offerter och jämför dessa, via en offertjänst kan du göra detta gratis från hantverkare som är manuellt godkända och certifierade. Välj den som känns bäst för hjärta, hjärna och plånbok. Utnyttja att det finns flera företag som alla vill vinna dig som kund! 

Hur vet jag vad jag behöver i mitt kök?

Börja med att mäta ytorna i ditt kök, vilka väggar ska du täcka, vilka fönster och dörröppningar finns där? Sedan bör du utgå från de arbetsytor du behöver och planera in dessa, snåla inte på arbetsbänken vare sig i storlek eller kvalitet - den blir navet i ditt kök. Fyll sedan på med vask och vitvaror, och sedan skåp och hyllor. Tänk på hur skåpen öppnas i hörnen så att du inte råkar spärra någon skåplucka från att öppnas helt.

Hur går en köksrenovering till?

Kortfattat kan man säga att en renovering av ett kök sker i 11 steg:

1. Rivning av väggar, golv och inredning. är du försiktig och lite erfaren går en rivning sköta själv, men räkna med att det en del tid att göra den korrekt. Alternativet är att lägga ut även rivningen på hantverkaren. Ibland kan du redan i denna fas behöva en rörmokare som hjälper till med vattenanslutningarna.

2. Elektrikern kommer in och drar en första omgång elledningar och ser till att allt är redo för att anslutas när renoveringen i princip är klar. Ofta får du en helhetslösning med snickare, rörmokare och elektirker när du begär in offerter från kökshantverkare.

3. Rörmokare börjar med sina installationer av nya rör för vatten och avlopp.

4. Dags för montering av ytskikt, t.ex. väggar som täcks av gips, tapet och/eller kakel.

5. Montera kökets inredning, skåp (vänta med luckorna), hyllor och vitvaror.

6. Fodra dörrar och fönster, sätt socklar på plats. Upp med stänkskyddande material, exempelvis kakel.

7. färdigställ eventuell målning eller tapetsering.

8. Återbesök från elektriker och rörmokare som färdigställer alla kopplingar, anslutningar och uttag.

10. På med skåpluckor. Ställ vitvaror där de ska vara, anslut dessa.

11. Invig ditt nya kök med en brakmiddag och något gott att dricka!

Finns det några särskilda regler för att renovera kök?

Kolla in Boverkets dokumentsamling och prata med ditt försäkringsbolag om de har några särskilda krav. Då har du täckt in det du behöver "checka av" när du renoverar köket.










(Lämna tom)